Skogens skatter

Publicerad 2017-09-12

  • Skogens skatter

Skogens skatter

I våra svenska skogar växer det, till alla svampplockares glädje, en stor skara goda matsvampar. Flitiga svampplockare får uppleva överraskningar och glädje av att hitta svamp även under dåliga svampår. Alla höstar är olika när det kommer till svamptillgång och svamparna växer på olika sätt beroende på årets förutsättningar. Lagom fuktighet och tillräcklig temperatur vid rätt tid får svamparna att bilda fruktkroppar. Fruktkropparna är runda, färggranna och välsmakande för att bli uppletade, plockade och uppätna. På detta sätt sprider svamparna sina sporer.

I Sverige är Karljohansvamp och Trattkantareller våra två mest populära svampar. Båda fungerar som perfekta huvudingredienser i en utsökt måltid. Det finns även flertalet andra trevliga matsvampar i skogen. Men, när glädjen och girigheten blir för stor vid mötet av en bra svampplats gäller det att vara påläst så man inte råkar plocka giftiga svampar. En svampbok eller en påläst vän är alltid bra att ha med sig.

Allemansrätten tillåter svampplockning

Allemansrätten tillåter dig att plocka svamp i skog och natur, men vissa enklare begränsningar finns:

  • - Vid naturskyddsområden får man endast plocka matsvamp.
  • - I naturparker där det är tillåtet att röra sig på vissa stigar är all svampplockning förbjuden.

 

Klä och utrusta dig rätt

När man plockar svamp och rör sig ute i skogen under hösten är det bra att vara förberedd och klä sig rätt. Ett bra grundtips är att ha på sig vattentäta kängor, rörliga kläder och regnkläder vid behov. Eftersom att man böjer sig flera gånger per dag när man plockar svamp är ett par byxor med stretch över rumpa och knän att föredra. Andra tillbehör som är bra att ha med sig är en tillräckligt stor, stabil svampkorg samt en svampkniv.

Var hittar man svampen

Leta gärna svamp i blandskog runt mossa och fuktigare miljöer. För att öka chansen att hitta ditt drömställe bör du leta dig till platser där ingen annan har varit. Bjud med dina vänner och familj ut på jakt efter skogens skatter.

Kommentarer

Inga kommentarer har ännu postats för detta inlägg.

Lägg till kommentar